Fonds Wallon
De Stichting Fonds Wallon is de voortzetting van de financiële commissie van de classicale vergadering van de Waalse Classis in Nederland. De stichting is een protestantse stichting overeenkomstig ordinantie 11-25 van de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland. In de classicale vergadering van de Réunion Wallonne van 10 juni 2017 is besloten deze stichting op te richten om het werk van de financiële commissie voort te zetten.
De stichting heeft dan ook, conform artikel 2 van haar statuten, ten doel:
a. het verwerven, beheren en besteden van vermogen voor het in stand houden van Waalse Gemeenten in Nederland
b. de stoffelijke en zedelijke hulp en bijstand te verlenen aan de Waldenzer Kerken en instellingen en hun leden in Italië en in het bijzonder aan die in Noord-Italië
c. het financieel ondersteunen van Waalse predikanten, waaronder gepensioneerden en het financieel ondersteunen van weduwen, weduwnaars en wezen van Waalse predikanten
d. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk zijn.
Wilt u ons werk steunen, dan kunt u een gift overmaken op rekening NL55 ABNA 0125 7433 86 ten name van het Fonds Wallon te Amsterdam.
ANBI gegevens
Naam ANBI: | Stichting Fonds Wallon |
RSIN/Fiscaal nummer: | 805276713 |
Website adres: | https://www.waalsekerken.nl/stichtingen/fondswallon/ |
| |
E-mail: | |
Bezoekadres: | Waalse Kerk te Amsterdam: Walenpleintje / O.Z. Achterburgwal 159 |
Postcode en plaats: | 1012 JZ Amsterdam |
Postadres: | graag per email |
Stichting Fonds Wallon is een kerkelijke stichting, van de Réunion Wallonne als bedoeld in Ordinantie 11-25 van de Protestantse Kerk in Nederland. Hier is het beheer van kerkelijk vermogen geregeld. Zie ook de link: https://www.protestantsekerk.nl/thema/kerkorde/.
Samenstelling bestuur
Het bestuur van de stichting kent tenminste drie leden en benoemt uit haar midden een voorzitter, secretaris en penningmeester (die laatste twee functies eventueel gecombineerd). Zij worden benoemd voor een periode van vier jaar en treden af volgens een rooster van aftreden. Een aftredend bestuurder is in principe ten hoogste tweemaal herbenoembaar.
Per 1-1-2025 bestaat het bestuur uit A.A. den Hollander (voorzitter), D.B. Rwema (secretaris/penningmeester) en K.F. Geijzendorffer (lid).
Beleidsplan
Het beleidsplan van de stichting Fonds Wallon staat voor continuering van de activiteiten van stichtingen die voorganger zijn van het Fonds Wallon, La Caisse d’Entraide des Eglises Wallonnes, Le Fonds pour l’augmentation des traitements des pasteurs wallons en La Bourse des Veuves. Dit alles binnen het kader van de statuten van de stichting. De belangrijkste praktische punten hiervan zijn dat uitkeringen worden gedaan naar gemeenten om “het spirituele bestaan” van de kerk te ondersteunen. In de praktijk gaat het erom zo nodig een pasteur te mede te financieren. Maar ook andere activiteiten om kerkdiensten te laten plaats vinden kunnen worden ondersteund. Dit wel afhankelijk van de vitaliteit van de gemeente (zo mogelijk vastgelegd in een Vitaliteitsplan), de capaciteit die de gemeente zelf heeft en/of de activiteit die de gemeente zelf aan de dag legt om daaraan bij te dragen. Dit alles binnen het kader van de statuten. Op landelijk niveau worden door het Fonds Wallon ook het periodiek, de Echo Wallon gesubsidieerd en wordt financiële ondersteuning gegeven voor het werk van commissies en vergaderingen. Dit alles om het voortbestaan van de Waalse kerk mogelijk te maken.
Zoveel mogelijk in overleg met betrokken commissies worden ook projecten gezocht die kunnen worden gefinancierd uit (het rendement op) de bestemmingsreserves. Dan gaat het bijvoorbeeld om projecten met de Waldenzer-gemeenschappen in Noord-Italië.
Daarnaast worden vanuit het Fonds uitkeringen gedaan op individuele basis aan een pasteur (alleen bij hoge uitzondering) en weduwen van overleden pasteurs. Belangrijk is dat minimaal 60 procent aan het "spirituele bestaan" van kerken ten goede komt.
Verslag Activiteiten
Het bestuur vergadert 2-4 maal per jaar. De penningmeester zorgt voor overmaking van de steunbijdragen naar de gemeentes die daarvoor in aanmerking komen. Daarnaast wordt met de steun van het Fonds Wallon het orgaan van de Waalse kerken, de Echo Wallon, medegefinancierd en worden vanuit het Fonds Wallon tot een totaal maximum van Euro 10.000 per jaar aan weduwen van pasteurs uitkeringen gedaan.
Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij wat het jaar daarvoor gangbaar was.
Baten en Lasten Stichting Fonds Wallon
Onze financiële gegevens van 2024 staan in het standaardformulier publicatieplicht ANBI vermogensfondsen
dat je hier kunt inzien. Dat is een plicht vanuit de overheid.